Ondřej Mika: Odteď půjde do tuhého, výsledky a herní výkon budou důležité

Tým HC ROBE Zubří odehrál v pátek poslední přátelské utkáním proti brněnským Maloměřicím, čímž zakončil intenzivní letní přípravu nabitou novinkami. Jednou z nich byl i nástup nového trenéra, kterým se stal doposud klíčový hráč zuberského Áčka Ondřej Mika. Jak se Ondra cítí ve své nové roli a jak hodnotí dosavadní počínání kádru, se dočtete v rozhovoru.

 

Jak hodnotíš právě ukončenou letní přípravu?

Co se týče nasazení a implementace nového herního systému, hodnotím přípravu kladně. Jde vidět, že si kluci vzali novinky za své, v zápasech nám vše víceméně fungovalo. Bohužel se však stále potýkáme s nevyrovnanými výkony, což jsem na jednu stranu čekal, ale to, že dokážeme hrát vyrovnaná utkaní s kvalitními týmy a následně svůj výkon nepotvrdíme v dalším zápase, mi trochu vadí. Například, když jsme s polským Zabrzem na začátku srpna remizovali a následně o dvanáct branek prohráli s Gdańskem. Věřím ale, že to bude čím dál lepší a že se nám bude dařit těmto herním výpadkům vyhýbat.

 

Jaké konkrétní rezervy u týmu vnímáš, v čem se chcete zlepšit?

Posouvat se chceme neustále ve všem. I když se naučíme něco nového, stejně na tom budeme pracovat a stále se zlepšovat. Je to nekonečný proces. Teď je důležité, aby si kluci zvykli a zautomatizovali si základní věci, jako je herní postavení, systém útoků a tak podobně, a to jak ti noví, tak i hráči, co již v Zubří pár sezón odehráli. Pro všechny je to něco nového. Myslím, že když budeme vše pilovat i dál v průběhu sezóny, že se bude jak útočná, tak obranná fáze zlepšovat, protože v obou vnímám rezervy a určitě je tam prostor pro další vývoj.

 

Jak se cítíš v nové roli trenéra?

Je to taková sinusoida. Všeobecně mě ta práce, kdy mohu motivovat a rozvíjet hráče, moc baví. Ale má to i své stinné stránky. Občas myslím na to, že jsem ještě minulý rok seděl s klukama v šatně, tak je to pro mě pořád ještě nezvyk a taková nostalgie. Každým dnem je to ale lepší a lepší a celkově se v nové roli cítím dobře.

 

Při našem posledním rozhovoru jsi zmiňoval, že se v šatně na konto tvého trenérství vtipkovalo, hojně se například citoval seriál Okresní přebor. Jaká je atmosféra nyní?

Troufám si říct, že všichni kluci dokáží rozlišit, kdy je čas na srandu a kdy je třeba brát věci vážně. Vnímám, že tím, že jsem byl jedním z nich, tak si ke mně dovolí, co se vtípků týče, asi víc, než kdyby do Zubří přišel nový trenér odjinud, ale když je třeba pracovat a dodržovat pravidla, respektují to. Vtípky samozřejmě pokračují, o některých já už ani nemám přehled, protože kluci jsou v tomto velmi vynalézaví, ale řekl bych, že ve zdravých mezích.

 

Jak bys popsal svůj trenérský styl? Vnímáš rozdíl mezi tím, jak vás trénoval Peter Dávid?

Nerad bych hodnotil svou práci. To by nebylo objektivní. V něčem na kluky kladu větší tlak. Peter byl kliďas. Já když jsem nervózní, tak jsem někdy na kluky hodně přísný. Ale jinak to asi nedokážu zhodnotit. Každý máme jiný styl a srovnávání je pro mě těžké.

 

Máte za sebou poslední přípravné utkání, již proti extraligovému týmu brněných Maloměřic. Jak bys ho zhodnotil?

Myslím, že se v něm promítlo přesně to, co jsem říkal o celé naší přípravě. Prvních dvacet minut jsme hráli krásnou házenou, kdy jsme v jednu chvíli vedli až o šest branek. Pak jsme je ale neuvážlivými chybami, lehkomyslností a podceněním nechali, aby nás dohnali a přetahovali jsme se s nimi až do samotného konce, který skončil remízou. Řekl bych, že nám chybí takový ten „zabijácký“ instinkt, který vidím třeba u Karviné, která se přesně v takových momentech dokáže vzchopit a nedat soupeři žádnou šanci. My v těchto situacích naopak povolíme a stáhneme se, což je špatně. Klukům to říkám, snažím se to změnit, ale na tom budeme muset dále pracovat.

 

Již tento víkend vás čeká první utkání letošní sezóny, jak se těšíte?

Já jsem rád, že to konečně vypukne, protože to čekání na mou trenérskou extraligovou premiéru je už dlouhé a nervozita ve mně narůstá. Odteď půjde do tuhého, výsledky a herní výkon budou důležité. Já tomu přizpůsobím herní strategii a doufám, že i kluci k tomu budou přistupovat zodpovědně a nebudou polevovat. Těšíme se, že první utkání hrajeme doma. Tím spíše chceme vyhrát, tak doufám, že fanouškům uděláme radost.

 

Rozhovor pro HC ROBE Zubří připravila Kamila Krupová

banner2